Het beschermen van onze democratische rechtsorde zou niet moeten betekenen dat degenen die de waarheid aan het licht brengen, het zwijgen worden opgelegd.
Nationale Extremisme strategie 2024-2029
Onze democratie is kostbaar en stelt ons in staat om met ruim 17 miljoen mensen van diverse achtergronden in vrijheid samen te leven. Dit zou mogelijk moeten zijn dankzij de rechtsstaat en de spelregels voor onderlinge omgang, die onder andere vrijheid van geloof en stemrecht waarborgen. Deze manier van samenleven vraagt constante aandacht en zorg.
Extremisten ondermijnen onze rechtsstaat en democratische rechtsorde volgens de overheid. Hoewel het kabinet zich inzet tegen extremisme, zullen extremistische denkbeelden altijd bestaan in een open samenleving. De samenleving en rechtsstaat zijn weerbaar, maar als extremisme niet goed herkend of aangepakt wordt, groeit de dreiging voor onze democratie zegt onze overheid.
Onze overheid vindt het van cruciaal belang om de dreiging van extremisme te bestrijden en onze waarden te beschermen. De eerste Nationale Extremismestrategie 2024-2029, opgesteld namens het kabinet, benadrukt dat de strijd tegen extremisme al jaren gaande is. Deze strategie benadrukt een brede benadering die zowel harde maatregelen als samenwerking en bevordering van de open samenleving omvat. Beide elementen zijn essentieel om bestand te zijn tegen extremistische dreigingen. Wat nu wanneer de echte extremisten zich bevinden op de hoogste posities? Wat gaat de overheid daar aan doen? Is daar ook een plan voor?
Democratische rechtsorde
De overheid deelt mede dat zij als prioriteit heeft om het publieke debat door versterking van de weerbaarheid van burgers tegen desinformatie te beschermen en het verminderen van de invloed vanextremistische uitingen.
Ook gaat de overheid een oline strategie starten. Zij vinden dat de veiligheid van burgers online dient beschermd te worden om hiermee de effecten van extremisme in de offline wereld te beperken. Daarom vinden zij het van belang om een effectieve aanpak te ontwikkelen op het omgaan met borderline content. Dit is ‘content die ervaren kan worden
als onwenselijk, maar niet op grond van wettelijke kaders verwijderd kan worden’. De Versterkte Aanpak Online heeft als doel het beschermen van burgers tegen extremistische content. Hiertoe worden bij de onderstaande acties burgers, de (lokale) overheid en sociale media platformen betrokken.
Ook het optuigen van parallelle instituties is volgens de strategie een voorbeeld van een ‘extremistische gedraging’, maar dat valt in de categorie ‘niet gewelddadig’. “Begint u samen met andere ouders uw eigen school? Dan valt het mee. Dan bent u in potentie een ‘niet-gewelddadige’ extremist,”
Wantrouwt u de journalistiek? Of twijfelt u aan de wetenschappelijke consensus? Volgens de recent gepubliceerde “Nationale Extremisme strategie 2024-2029” van de rijksoverheid wordt u dan gezien als een 'extremist'.
Op 17 mei 2024 hebben ministers Yesilgöz, De Jonge en Van Gennip de allereerste ‘Nationale Extremismestrategie’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze strategie, tot stand gekomen onder coördinatie van terreurbestrijder NCTV en in samenwerking met meerdere departementen, benadrukt de toenemende zorgen over extremisme en de dreiging die hiervan uitgaat. Volgens de NCTV is het cruciaal om de democratische rechtsorde in ons land te beschermen tegen extremistische invloeden, waarbij zowel de samenleving als de overheid een rol spelen.
Dit klinkt echter tegenstrijdig. Wanneer iemand zich uitspreekt over de walgelijke praktijken bij grote bedrijven, feiten ondersteund met beelden van kinderen als lustobjecten, Nazi-symbolen en walgelijke afbeeldingen met merkschoenen wordt die persoon mogelijk bestempeld als extremist. Het is schokkend dat dergelijke verontrustende zaken al jaren aan de gang zijn en dat overheden hier weinig tot niets aan hebben gedaan.
De meest exclusieve veilingwebsites ter wereld, waar producten worden aangeboden die voor de gemiddelde burger onbetaalbaar zijn, blijken schokkende en zieke beelden te verkopen. Dit roept ernstige vragen op over de normen en ethiek van deze platforms en de invloedrijke kringen die deze content tolereren of zelfs verheerlijken.
Het is tijd om deze verontrustende trend onder de loep te nemen en bewustwording te creëren over de duistere kanten van deze zogenaamde elite. Dat onze overheid en de Europese Unie deze praktijken lijken te negeren, maakt het des te noodzakelijker dat de samenleving zelf kritisch blijft en zich blijft uitspreken tegen deze misstanden. Het beschermen van onze democratische rechtsorde zou niet moeten betekenen dat degenen die de waarheid aan het licht brengen, het zwijgen worden opgelegd.
.